Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Het uiteindelijke doel van het schrijven van de brief is om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Maar hoe kun je je onderscheiden van de rest? Je zult namelijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je handige tips om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Let er goed op dat je sollicitatiebrief geen opsomming van je geschreven CV is. Je sollicitatiebrief is namelijk een toelichting op je motivatie om te solliciteren bij het bedrijf en op de vacature. In de sollicitatiebrief is het belangrijk dat je elementen van jezelf omschrijft die gevraagd worden in de vacature. Het is voor de lezer van de sollicitatiebrief fijn als iemand zich verdiept heeft en zichzelf herkent in de bedrijfscultuur en de vacature.

Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf?

Kies op basis van die factoren de juiste strategie. Als het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s met alleen tekst maar met een infographic. Zorg voor een goede opbouw met een aanhef, openingszin en de alinea’s. In de afsluiting geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek.

Wat er in veel sollicitatiebrieven misgaat, is dat ze niet oprecht zijn. Er zijn standaardzinnen die veel te vaak gebruikt worden. Iemand die veel brieven leest, wordt daar absoluut niet blij van. Je kunt je hierin onderscheiden van de rest. Het gaat erom dat je oprecht bent. De lezer wil jou leren kennen, geen andere versie van jou. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter dat jij niet eerlijk bent geweest.

Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Het belangrijkste is om niet onderop de stapel te komen door het creatief aan te pakken en altijd eerlijk te zijn.

Wil je meer weten over interviewen of recruitment lees dan ook de voorgaande nieuwsbrieven:

  1. Hoofdtaak- en Succes Recruitment;
  2. Een goede eerste indruk tijdens een zakelijk- of sollicitatiegesprek;
  3. Interviewen met gewenst resultaat;
  4. Wat vertelt non-verbaal gedrag tijdens een interview!
  5. Passende gedragsstijl bij een vacature en tijdens een interview.

Mis niets meer

Elke maand een wisselende nieuwsbrief met informatie, tips, ideeën, trends en ontwikkelingen gericht op ambitie, recruitment en bedrijfsprocessen? Schrijf je snel in via het inschrijfformulier.

Heb je andere vragen? Neem dan contact op via het inschrijfformulier bij contact.